جمع آوری اطلاعات 13 هزار خانوار در سرشماری حاشیه شهر مهاباد که از 18 خرداد ماه 94 آغاز شده بود به اتمام رسید.
کارشناس مسئول واحد گسترش در خصوص این سرشماری گفت: پیش بینی اولیه ما برای سرشماری در ابتدا حدود 14 هزار خانور با 54 هزار نفر جمعیت بود که تا کنون اطلاعات 13 هزار خانوار با جمعیت 49 هزار نفر جمع آوری شده است و حدود900 خانوار با جمعیت 5 هزار نفر باقی مانده که جزو غایبین فصلی (کشاورز و ...) می باشند که در این مدت با توجه به مراجعات مکرر پرسشگران به محل سکونت این عزیزان تا کنون موفق به جمع آوری اطلاعات این تعداد خانوار نشده ایم در صورت مراجعه این همشهریان به پایگاههای سلامت حاشیه شهر اطلاعات آنها جمع آوری خواهد شد.
کیوان امید فر هدف از اجرای طرح سرشماری در مناطق حاشیه نشین را تأمین مراقبت های اولیه سلامت در حاشیه شهر و سکونت گاه های غیر رسمی و افزایش ارائه خدمت عنوان کرد و اظهار داشت: با در دست داشت آمار دقیق از جمعیت حاشیه نشین و پایگاه های سلامت مورد نیاز در این مناطق به طور قطع خدمات مطلوبی در حوزه مادر و کودک، واکسیناسیون، بهداشت محیط، بهداشت روان و بهداشت تغذیه در پایگاه های بهداشت ارائه خواهد شد.
وی افزود: ارائه خدمات بهداشتی به ویژه در مناطق حاشیه ای شهر که از بسیاری از امکانات به خصوص امکانات بهداشتی محروم هستند با تکمیل سرشماری میسر خواهد شد.
وی خاطر نشان کرد: یکی از اقدامات وزرات بهداشت در طرح تحول نظام سلامت تکمیل ارائه خدمات به مناطق شهری با تاکید بر مناطق حاشیه نشین است و در شهرستان مهاباد با توجه به اینکه ساختار های بهداشتی هماهنگ با افزایش جمعیت توسعه نداشته است این امر از اهمیت ویژه ای برخوردار است.همچنین به ازای هر ۴ هزار نفر، یک کاردان یا کارشناس تحت عنوان مراقب سلامت به کار گرفته می شود که هر کدام از این مراقبان سلامت، موظف هستند کلیهی خدمات مربوط به آن ۴هزار نفر را انجام دهند.
در کنار این پایگاههای سلامت، تعداد 2 مرکز بهداشتی درمانی تحت عنوان مرکز سلامت جامعه، به گونه ای مساوی در شمال و جنوب شهرستان نظر گرفته شده است که پزشکان مستقر در این مراکز سلامت جامعه، موارد ارجاعی را بهصورت دقیقتر معاینه میکنند و اقدامات لازم را انجام میدهند.
کارشناس مسئول واحد گسترش با اشاره به اینکه تمامی خدمات پایگاههای سلامت، بهصورت رایگان انجام می شود گفت: تمامی خدمات بهداشتی درمانی در این پایگاههای سلامت، کاملاً رایگان انجام می شوند و هیچ محدودیتی نیز برای تعداد مراجعهی افراد ساکن مناطق تحت پوشش به این پایگاهها وجود نخواهد داشت.
وی تصریح کرد: در این طرح، عملاً نقشی را که خانههای بهداشت در روستاها ایفا میکنند، برای جمعیت تعیینشده در این شهرستان با دقت و جامعیت بیشتری، بازسازی میشود. به عنوان مثال خدمات مادر و کودک در دوران قبل و بعد از تولد، بیماریابی تمامی افراد، امور مربوط به بهداشت مدارس و کلیهی مراقبتهای لازم در خانوادهها در این پایگاهها صورت میگیرد.
علاوه بر این کلیهی افراد، میبایست حداقل یک بار توسط نیروهای آموزشدیدهی پایگاهها، معاینهی اولیه شده و با تشکیل پرونده سلامت برای آنان، بیماریهای احتمالی او را از جمله فشارخون، دیابت، بیماریهای قلبی، صرع و ... ثبت و در صورت مشاهده بیماری، حداقل یک بار نیز به پزشک ارجاع داده شود.
شایان ذکر است: طرح سرشماری ساکنین حاشیه شهر مهاباد که با حضور 26 نفر با همکاری کارشناسان، بهورزان و رابطین مرکز بهداشت شهرستان در مناطق حاشیه ای اجرا گردید اطلاعات 13هزار خانوار مناطق پشت تپ مدرسه، پشت تپ شیلان(باغ شایگان)، اصحابه سفید، کانی مام قنبران، صارم بگ و زمینهای شهرداری جمع آوری شده است.خ
